Artikler i prestisjetunge tidsskrifter

De medisinske tidsskriftene New England Journal of Medicine og The Lancet er kjent for sine solide vitenskaplige artikler. Begge tidsskriftene representerer en tung publiseringstradisjon, med aner tilbake til tidlig på 1800-tallet. Artiklene i tidsskriftene blir meget grundig og kritisk forhåndsvurdert, og terskelen for å få noe publisert, selv om det bare er et leserinnlegg, er svært høy. Tidsskriftene er derfor de desiderte tungvekterne for publisering innen klinisk medisin, og har stor gjennomslagskraft, både vitenskapelig og i kliniske fagmiljø. Av og til er det stoff med klar odontologisk relevans i disse tidsskriftene.

New England Journal of Medicine hadde i 2008 en oversiktsartikkel om temporomandibulære problemer (1). Artikkelen tar for seg etiologien, klinisk vurdering, bildeteknikker og behandlingsmuligheter. Til slutt tas det opp eksempler på vanlige kliniske lidelser og hvordan de kan behandles. Artikkelen inkluderer hele 97 referanser til tidligere vitenskapelige arbeider og studier.

The Lancet tok for seg karies i en oversiktsartikkel med litteraturgjennomgang (2). Artikkelen fra 2007 omtaler definisjon, patogenese, risikofaktorer, epidemiologi, behandling og forebygging. Forfatterne påpeker at karies prinsipielt bør håndteres i et team av helsepersonell – det vil at man erkjenner at karies er en sykdom som påvirkes av mange faktorer både inni og utenfor munnen.

Det er sikkert flere aspekter som er diskutable i disse artiklene, men de fremstår like fullt som referanseartikler, med flotte og pedagogiske illustrasjoner.

Begge tidsskriftene er gratis tilgjengelige for norske lesere gjennom Helsebiblioteket (www.helsebiblioteket.no).

Referanser

  • 1. Scrivani SJ, Keith DA, Kaban LB. Temporomandibular disorders. N Engl J Med. 2008; 359: 2693 – 705.

  • 2. Selwitz RH, Ismail AI, Pitts NB. Dental caries. Lancet. 2007; 369: 51 – 9.

Nils RoarGjerdet